header1.jpg
Tvorba a redesign www stránek

Řekněte, co požadujete a my Vám vytvoříme www stránky, které budou nejen hezké a kvalitní, ale i úspěšné.

header2.jpg
Správa www stránek.

O vaše stránky se postaráme i v budoucnosti. Pomůžeme vám udržet váš web bude stále aktuální a moderní.

header2.jpg - copy
SEO/SEM optimalizace

Abyste byli vidět, musí být Vaše internetové stránky optimalizovány pro vyhledávače.

header2.jpg - copy - copy
Zajištění hostingu webu

Dobrá webová prezentace vyžaduje také odpovídající webhosting s kvalitním technickým zázemím.

header2.jpg - copy - copy - copy
Podpora a poradenství

Neustálá péče o naše klienty je v zájmu oboustranné spokojenosti.

Jak jsme upgradovali

Protože Joomla! 1.5 už je poměrně stařičká záležitost, která ztratila podporu svých tvůrců, nastal čas upgradovat weby na které na 1.5 běžely. Protože jsem přečetl hezkou řádku návodů jak na to, v první řadě jsem si dal na čas. V klidu jsem počkal a přeskočil tak verze Joomly s jepičím životem 1.6. a 1.7. a dočkal se i aktualizace všech mnou potřebných modulů a komponent. Upgrade jsem také využil k tomu že jsem přemigroval některé weby na jiný hosting.

Proč jsou aktualizace důležité?

Open source systémy jsou poměrně snadným a častým cílem útoků, jelikož útočníci mají také k dispozici zdrojové kódy, můžou tedy tyto zdrojové kódy prozkoumat s cílem najít bezpečnostní chyby, které můžou zneužít (mimo jiné) k nahrání škodlivého kódu do prostoru domén.

Je tedy je velmi důležité sledovat vývoj open source systémů, tedy zda byly vydány bezpečnostní aktualizace samotné aplikace a také všech doplňků. Častou aktualizací aplikace a jejích doplňků se minimalizuje riziko útoku na Vaše stránky.

Proč je to tak složité?

Jelikož je jádro systému ve verzi 2.5 odlišné od verze 1.5, nedojde jen k inkrementačnímu nahrání nových souborů, ale ke kompletně nové instalaci, přičemž musí dojít k přemigrování obsahu pro novou verzi a následnému nahrání komponent a modulů v nových verzích. To přináší problémy ve chvíli, kdy používáte komponentu nebo modul, které nepodporuje verze 2.5. To samé se týká i šablon, které se musí kompletně předělat, nebo použít nové

Proč jsem neupgradoval rovnou na Joomla 3.1.?

Ze stejného důvodu ze kterého jsem nespěchal s migrací z verze 1.5.. Ne vše je již doladěno a i já se s verzí 3.1. teprve seznamuji. Navíc od verze Joomla 2.5 je možné aktualizovat celou aplikaci včetně komponent pomocí administračního rozhraní aplikace. Po přihlášení do administrační části se kontrola aktualizací provede automaticky, aktuální stav se zobrazí na místě označeno červeným rámečkem na obrázcích níže. Stačí tedy na vyznačené tlačítka kliknout, poté zahájit aktualizaci na následující stránce kliknutím na tlačítko "Instalovat aktualizaci"

Příprava na upgrade

Ještě než začnete s migrací měli byste udělat několik věcí.

  1. Předně musíte zkontrolovat, jestli verze PHP a MySQL na vašem serveru odpovídají požadavkům nové verze Joomla!. Stejně tak prověřte, jestli server vyhovuje požadavkům komponenty jUpgrade.
  2. Zkontrolujte aktuálnost Joomla verze 1.5. Je nutné aktualizovat na poslední verzi, která k polovině března, kdy je psán tento článek, je 1.5.26. Komponenta jUpgrade nepodporuje starší verzi než 1.5.19.
  3. Prověřte, jestli rozšíření, která používáte jsou kompatibilní s verzí 2.5. Používáte-li rozšíření AdminPraise, Kunena, K2, JoomComment, Virtuemart, redSHOP, CommunityBuilder, JCE, Contact Enhanced, JomSocial a pár dalších, tak jste vysmátí, protože jUpgrade tyto komponenty migruje automaticky (zde je celý seznam podporovaných rozšíření). V případě jiných rozšíření prověřte možnost upgrade na stránkách výrobce.
  4. Prověřte, jestli jste neupravovali některé ze souborů jádra. Soubory se kompletně nahrají nové.
  5. Prověřte, jestli je vaše šablona kompatibilní s novou verzí systému (o tom trochu níže).
  6. Zkontrolujte, jestli nemáte problémy s právy na složkách. Zjistíte to jednoduše tak, že kliknete v menu na Pomoc / Systémové informace a následně Práva složek.

Záloha staré instalace

Upgrade staré stránky nijak neovlivní, ale pro jistotu je dobré mít zálohu k dispozici. Zálohu stránek můžete provést pomocí rozšíření Akeeba Backup, které vám vytvoří zabalený soubor pro jednoduchou instalaci. Já jsem nepoužil žádné rozšíření ale vytvořil jsem zálohu manuálně. Původní Joomlu jsem zkopíroval pomocí FTP klienta (např. pomocí programu Total Commander) a z PhpMyAdmin vyexportoval i kompletní databázi.

Jaké komponenty použít?

Všeobecně se dá říct že vše záleží na vašich zkušenostech, složitosti webu, množství použitých rozšíření a také na tom, zda chcete použít stávající šablonu, kterou budete muset jak jsem již zmínil celou přepracovat, nebo zda si vyberete nějakou  novou. Rozhodně je právě migrace webu vhodnou příležitostí dát vašemu webu modernější tvář.

Můžete použít komponentu jUpgrade. Nainstalujte ji na systém. Dále je důležité zapnout zásuvný modul (plugin) Mootools Upgrade Plugin. Jednoduše vlezte v administraci do správce rozšíření / správce zásuvných modulů a modul s názvem System - Mootools upgrade zapněte. S ohledem na použitou češtinu je možné, že se bude jmenovat trochu jinak, na to pamatujte. Při migraci nedojde ke smazání původního systému, pokud to v komponentě jUpgrade výslovně nepovolíte (což doporučuji nedělat). Přejděte na komponentu jUpgrade a klikněte na volbu Parametry. Zde si můžete nastavit, co všechno se bude provádět a v případě jakýchkoliv problémů s upgrade vás čeká návrat do této sekce. Dobrá funkce je Enable migration debug, protože se dozvíte, kde vznikly problémy. klikněte na Start jUpgrade. Pokud možno, používejte poslední verzi komponenty jUpgrade, je ale možné, že v rámci migrace neproběhne instalace na nejnovější verzi Joomly, takže budete muset pak ještě upgradovat (ale na to vás Joomla 2.5 sama upozorní, což je jedna ze skvělých funkcích nového systému).

Pokud nedojde k žádné chybě, systém se upgraduje sám. Novou verzi pak naleznete v adresáři /jupgrade, kde můžete otestovat, jestli vše proběhlo v pořádku, případně něco doladit.

Jiný způsob migrace pomocí jUpgradePRO. Postup migrace se liší pouze v tom, že nejdříve si musíte nainstalovat novou verzi aplikace Joomla 2.5 (příp. 3.2). Do ní si nahrajete komponentu jUpgrade, zadáte přihlašovací údaje ke staré instalaci Joomla 1.5 a spustíte proces migrace. Mě se tento způsob osvědčil více. 

Upřímně řečeno, ne všechno proběhlo bez problémů a stejně jsem musel spoustu věcí nakonec udělat ručně.

A co dál?

Pokud ale vše proběhne hladce, máte upgradovanou základní instalaci Joomly. Nyní je potřeba doinstalovat aktuální jazykové balíčky, a také vybrat šablonu. Můžete si upravit i tu původní z verze 1.5., návod naleznete třeba zde, ale já raději zvolil šablonu novou.

Dalším krokem byla a aktualizace komponent. Poměrně snadné to bylo s komponenty Phoca, kde jsem postupoval podle následujícího návodu a vše proběhlo bez problémů. U jiných komponet mne čekalo pracné kopírování dat v databázi a vkládání do příslušných tabulek.

Závěr

No nakonec se všechno podařilo, u některých webů to bylo složitější, ale nakonec vše šlape jak má.

Po několika upgradovaných webech se mi nakonec nejvíce osvědčila tato metoda:

  • Na subdoméně nebo v samostatné složce nainstaluji nejnovější verzi Joomly důležité je použít jiný prefix než v Joomla 1.5. (použít můžete stávající databázi)
  • Nainstaluji všechny potřebné moduly a komponenty vč. jUpgradePRO.
  • Nainstaluji a podle potřeby doladím šablonu.
  • Pomocí jUpgradePRO importuji základní data Joomly.
  • Případně importuji i data do dalších komponent.
  • V případě, že web funguje jak má, můžu ho nakopírovat pomocí FTP do kořenového adresáře místo původní Joomly.
  • Nazapomeňte správně nastavit absolutní cestu Složky záznamů a Dočasné složky.
  • Nesmíme také zapomenout na složku s obrázky a další složky se soubory které najsou v základní instalaci Joomly.

Čerpáno z www.joomlaportal.cz, www.joomla-web.cz a z navody.c4.cz
Případné dotazy pište do komentářů.

PrestaShop

prestashop"Chcete si otevřít svůj vlastní e-shop pro podnikání na internetu a nechcete platit tak vysoké peníze za koupi licence nějakého internetového obchodu? Máte možnost zvolit PrestaShop, který je zdarma a disponuje spousty funkcí jako normální obchody, které firmy prodávají za tisíce korun. Chcete ušetřit a mít kvalitní e-shop? Zvolte PrestaShop!"

Takto začíná úvodní článek na stránkách PrestaShop česky. Protože jsem se na to chystal již delší dobu, podívám se na PrestaShop zevrubněji.

Prestashop je open source řešení pro internetový obchod. Prestashop je zcela zdarma. Podporuje různé možnosti plateb jako PayPal, GoPay, Google Checkout, spoustu dalších, které již můžou být zpoplatněny.

Prestashop je uvolněn pod otevřenou licencí. Oficiálně byl uvolněn v srpnu 2007. Systém je postaven na PHP Smarty funkcích. Celosvětově Prestashop používá více jak 125 000 obchodníků. Prestashop vyhrál v roce 2010 a 2011 ocenění Nejlepší open-source e-shopová aplikace (Best Open-source Business Application). Skupina vývojářů byla založena v Paříži, druhou kancelář má v Miami od roku 2011. Prestashop je přeložen do 53 světových jazyků. Technická podpora je poskytována na oficiálním fóru tohoto systému, kde si pomáhá skupina více jak 350 000 aktivních členů.

Systém využívá rozsáhlé možnosti AJAX pro snadnou úpravu v administraci, slouží např. k snadnému přidání různých modulů (rozšíření) do obchodu pro přidání různých funkcionalit, spousta je poskytována různými vývojáři bezplatně. Různé témata a moduly si můžete najít/zakoupit na oficiálním trhu Prestashop Addons. Spousta dobrovolníků neustále přidává různé Addons, pro navýšení již 275 dostupných funkcí ve standardním balíčku. Tolik o PrestaShopu Wikipedie.

Stejně jako v Joomle je systém rozdělen na dvě části front end ( to co vidí běžný uživatel stránky ), back end ( administrační část ). 

Všeobecně se mi líbí modulárnost systému (vše, co se někde na stránce zobrazí, je v některém z modulů, které jsou v příslušné složce). Speciální kategorii tvoří platební moduly. V defaultní instalaci PrestaShop jsou k dispozici možnosti platby přes PayPal , šek, dobírku, Google Checkout a bankovní převod. Komu by to nestačilo, nikdy není problém doprogramovat další.

Co se týče obecné logiky PrestaShopu, máte definovány kategorie, které můžete libovolně vnořovat a ke každé kategorii si můžete přidat produkty. Zde potěší celkem podrobné definování vlastností produktu, možnosti přidání obrázků a dokonce můžete určit i tzv. příslušenství, tedy související produkty, které mají ve front endu své místo na stránce detailu produktu.

Proces objednávky je klasický jak ho známe z většiny E-shopů: uživatel se rozhlíží po stránce, spatří nějaký produkt, klikne Přidat do košíku a následně přejde do Pokladny. Má před očima přehledný souhrn, co všechno si "naklikal", tedy objednal, a kolik ho to bude stát. Pokud je přihlášen, potvrdí adresu příjemce zásilky (případně fakturační adresu, která může být shodná s příjemcem), pokud ne, vytvoří si nový účet. V dalším kroku zvolí způsob dopravy. Všechny druhy dopravy lze definovat v administraci. Může si dokonce produkt vyzvednout přímo v obchodě! V tomto kroku nechybí ani možnost zabalení zboží do dárkového balení a připojení krátkého sdělení. V předposledním kroku není nic lehčí než zvolit způsob platby. Zobrazí se ty možnosti, které byly aktivovány a nakonfigurovány v administraci. Poslední krok je potvrzení objednávky. Spočívá v kliknutí na tlačítko Potvrdit objednávku.

Zákazník má možnost stáhnout si fakturu (po vyřízení objednávky), která je generována pomocí pdf . Tady jsem trochu narazil na problémy s diakritikou. Obecně na problémy se správnou češtinou jsem narazil vícekrát již od instalace a nastavování jednotlivých modulů.

V administraci mně příjemně překvapil systém statistik, který přehledně informuje o tržbách, návštěvnících a objednávkách (nechybí ani grafy). Na základě dat, které PrestaShop nashromáždil, můžete provést kvalitní analýzu úspěšnosti vašeho obchodu.

Co se týče skinovatenosti systému, PrestaShop využívá šablnovací systém Smarty a proto není nic lehčího než úprava jeho designu. Samotné zdrojové kódy působí poměrně zmateně, ale pokud je vnitřní logika tvořena pomocí alespoň základního OOP, tak bude zřejmě možné se v něm trochu zorientovat.

Mezi ostatní funkce systému PrestaShop patří např. věrnostní program, slevové kupóny, RSS feed, neomezený počet jmen (tedy eura, USD, CZK ...), neomezený počet překladů (více jazyků a nástroj na překládání), odesílání e-mailů (zákazníkovi, např. po objednávce se souhrnem objednávky), zabudovaný wysiwyg editor av neposlední řadě CSV import (nejen produktů, ale všeho, co se importovat dá). Pokud jste paranoik, můžete aktivovat SSL na webu (bude se používat v citlivějších částech webu, např. Uživatelský účet, objednávka a pod.). Kompletní výpis najdete přímo na oficiální stránce PrestaShop. Aktuální verze 1.5 je zde ke stažení. Českou komunitu naleznete na PrestaShop česky.

Pokud si chcete PrestaShop vyzkoušet Demo naleznete zde: www.prestashop.com/demo/demo/.
Pro přihlášení do administrce musíte zadat:
Uživatelské jméno (Username) : Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Heslo (Password) : prestashop_demo


Čerpáno z Wikipedie a z redakcni-systemy.com. ajtaci.net. Případné dotazy pište do komentářů.

Recenze Jomla 2.5

Po létech vývoje verze 1.5, kdy se nic moc nedělo se vývojáři Joomly trochu rozjeli a změnili koncepci označování verzí. Verze 1.6 a 1.7 měli vcelku jepičí život a nyní je na světě již 2.5.1.

Co nového přináší:

Pluginy třídy "quickicon"

První, co vám padne do oka při otevření ovládacího panelu administrace, jsou dvě nové ikony, které mají na svědomí dva pluginy ze zcela nové kategorie pluginů - quickicon. Tyto dva pluginy provádějí ověření aktuálnosti samotné Joomla! (plugin joomlaupdate) a Joomla! rozšíření třetích stran (plugin (plugin extensionupdate), přičemž a stavu aktualizace informují právě prostřednictvím těchto dvou ikon.

Captcha a vlastní obrázek odpojených stránek

Další novinky najdete v globálním nastavení, zde si nyní můžete nastavit vlastní obrázek, zobrazený na přihlašovací stránce odpojených stránek.

Druhou novinkou je, že si zde můžete nastavit použití CAPTCHA ochrany proti spamu. Tuto možnost zajišťuje další nová kategorie pluginů, kategorie captcha, přičemž jako výchozí a zatím také jediný plugin zde je plugin Captcha - ReCaptcha.

Filtrování textu

Ale to není v globálním nastavení vše, ještě je tu Filtrování textu, poskytující kontrolu na textem, zadávaným uživateli.

Poznámky k uživateli

Zcela nová komponenta, která umožňuje v administraci přidávat k jednotlivým uživatelům interní poznámky či komentáře - řekl bych, že tohle bude velmi šikovné.

Chytré hledání

Další zcela nová komponenta, tentokrát pro tzv. Chytré hledání - funguje na základě indexace webu a v jejím příslušenství najdete nové moduly a pluginy kategorie finder. Mimo jiné také zaindexuje Váš zveřejněný obsah a "našeptává" uživateli co měl asi namysli, jak jsme zvyklí třeba u googlu.

Správce rozšíření: Kontrola databáze

Nová vlastnost správce rozšíření - kontrola databáze nainstalovaných Joomla! rozšíření.

Nové možnosti článku

No a pak tu máme nové možnosti nastavení parametrů článku, prvním je možnost nastavení možností stránky úpravy článku.

Druhou pak možnost definice obrázku článku v úvodníku či v celém článku a odkazů, zobrazených v záhlaví článku. Tato funkce nám dlouho v Joomle chyběla, ač sme na ni byli běžně zvyklí třeba u wordpressu. Zváště web developerům ušetří spoustu práce při tvorbě šablon a samozřejmě autorům článku přinese uvítané zpestření vzhledů jejich stránek. V detailu článku je možné přiřadit obrázek úvodníku, obrázek celého článku a také lze vložit až tři odkazy. Mimo to si můžete zvolit zda-li tyto volby budou viditelné i při vkládání obrázků a odkazů ve frontenedu (přidávání článků pro autory a redaktory).

Závěr:

Nová Joomla přináší řadu užitečných novinek. Možná že uživatele mohou trochu zmást časté aktualizace, ale tento problém řeší plugin aktualizace, která je od verze 1.7 zcela jednoduchá, tak jak to známe třeba z Drupalu.

Více informací o vývoji Joomla! najdete na Vývojařském webu.

Joomla 2.5 se drží nového šesti-měsíčního cyklu, který začal s předchozí verzí Joomla 1.7. v červenci 2011. Používání poslední dostupné verze Joomly je nejlepší cesta jak zajistit bezpečnost, protože aktuální verze obsahují nejnovější opravy chyb.

Pokyny k instalaci:

Pokud chcete Joomlu otestovat, vyzkoušejte odkaz na ukázkovou verzi (neboli ONLINE DEMO) nebo Joomla JumpBox. Pro začátečníky je k dispozici dokumentace (anglicky).

NOVÁ INSTALACE: Klikněte zde pro stažení Joomla 2.5.1 (Kompletní balíček) »
AKTUALIZACE: Klikněte zde pro stažení Joomla 2.5.1 (Upgrade balíčky) »
ČEŠTINA: Klikněte zde pro stažení češtiny do Joomla! 2.5.1

 


Čerpáno z www.joomlaportal.cz, www.fenris.cz a z redakcni-systemy.com. Případné dotazy pište do komentářů.

Vlastní Error 403 a 404

Možná se vám to taky už stalo. Vytvořili jste sekci pro registrované uživatele, ale když nepřihlášený uživatel klikne na privátní odkaz, objeví se nevzhledné ono s chybovou hláškou Error 403.

Na internetu je možné v různých diskuzích najít několik více či méně komplikovaných návodů jak tento problém vyřešit. Existuje i několik rozšíření, většina však řeší chybu Error 404. Následující návod ukazuje jak snadno vytvořit vlastní chybové stránky. Podobný postup je možné využít jak pro Error 403 tak i pro Error 404.

  1. Vytvořte nezařazený článek který bude sloužit jako chybová stránka Error 403. Měl by obsahovat nějakou chybovou hlášku a její možné příčiny. V mém případě to byl text: Na tuto stránku nemáte přístup. Musíte se přihlásit, abyste mohli používat privátní oblast těchto web stránek. Abych usnadnil uživatelům následné přihlášení pomocí pluginu loadmodule jsem do článku přidal modul přihlášení který jsem zveřejnil v pozici prihlaseni .
  2. Vytvořte položku menu, která odkazuje na nový článek 403. Pak zkopírujte URL informace (index.php? Optio ...), nastavte položku menu jako "nepublikovanou".
  3. Zkopírujte soubor error.php z adresáře Joomla templates/system do templates/vaše šablona.
  4. Nyní je potřeba upravit zkopírovaný error.php. Pod řádek obsahující defined( '_JEXEC' ) or die( 'Restricted access' );  vložte následující kód: 
if (($this->error->code) == '403') {header('Location: /index.php?option=com_content&view=article&id=75');exit;}

Pokud používáte Joomla 1.6/1.7, použijte tento kód:

if (($ this -> chyba -> getCode ()) == '403 ') {header('Location: /index.php?option=com_content&view=article&id=75');exit;}

Nezapomeňte změnit odkaz Location: (index.php? Optio ..) za URL z menu položky, kterou jste dříve vytvořili jako odkaz z menu.

JEvents

4317

ext_comext_modext_plugin

compat_15_native

compat 25

compat 30

JEvents je vynikající aplikace. Funguje jako komplexní kalendář, do kterého můžete ukládat události (i s opakováním) tříděné do kategorií. Každou kategorii můžete mít obarvenou jinou barvou, aby to bylo přehledné.

Kalendář má několik zobrazení (denní, měsíční, roční...) a několik možných barevných designů. Události mohou přidávat i oprávnění uživatelé.

Stránka rozšíření na http://extensions.joomla.org

Kontakt:

Tomáš Vyhnálek

Ledec 9
535 01 Přelouč

Tel.: 605 451 870
e-mail: info@tom-vyhnalek.cz
IČ: 627 08 252
DIČ: CZ7408313308

Mapa: